Facultatea de Inginerie şi Ştiinţa Calculatoarelor         Serverul studenţesc Apollo

 

 

Home         Documente         Tehnologie - Facilitati         Contact

 
Întrebâri frecvente
Server APOLLO > Servicii de suport tehnic > Întrebâri frecvente

Conectare prin SSH la serverul Apollo, folosind utilitarul PuTTY

Soluţie

Ce este SSH?

SSH permite conectarea cu autentificare de la distanţă a utilizatorului pe un server. Acesta este conceput ca o alternatiză sigură d.p.d.v. al securităţii la comenzile de telnet, rlogin şi FTP. Printr-o conexiune SSH utilizatorii sunt protejaţi prin criptarea datelor transferate între un server SSH şi un client SSH.

Pentru a vă conecta pe server puteţi folosi un client SSH care rulează pe calculatorul de acasă. Chiar dacă un intrus din reţea încearcă să capteze informaţiile ce le transmiteţi către server, datele fiind criptate, acesta nu va avea succes în colectarea datelor ce le transmiteţi.

În plus caracteristicile de tunelare (port forwarding), şi de compresie a datelor de SSH face un companion perfect pentru conectarea de la distanţă pe server printr-o reţea publică.

PuTTY

PuTTY este implementat de Simon TATHAM şi este certificat Open Source.

Este un program client pentru protocoalele de reţea SSH, Telnet şi Rlogin. Aceste protocoale sunt utilizate pentru a conduce o sesiune la distanta pe un alt calculator, prin intermediul unei reţele. Astfel, utilizaţi PuTTY pe un calculator avand sistemul de operare Windows, si apoi ii spuneti sa se conecteze (de exemplu) pe un calculator cu sistem de operare Linux. PuTTY se deschide intr-o fereastra. Apoi, tot ceea ce scrieti in respectiva fereastra este trimis direct la calculatorul cu Unix, iar tot ce acesta din urma trimite este afisat in aceeasi fereastra. Astfel puteti lucra pe calculatorul personal ca şi când v-aţi afla la consola serverului, deşi in realitate vă aflaţi altundeva.

În primul rând downloadaţi programul putty în caz că nu-l aveţi deja pe calculator. Pentru a-l downloada mergeţi aici

Rulaţi programul şi introduceţi în câmpul Host Name "apollo.eed.usv.ro". Asiguraţi-vă că este selectat SSH şi apăsaţi Open

În fereastra nou apărută introduceţi numele de utilizator după care apasaţi tasta Enter.

După ce introduceţi şi parola apasaţi din nou tasta Enter.

Dacă aceasta este corectă, autentificarea se va face cu succes şi veţi vedea o linie de comandă ca în imaginea de mai jos.

Fiecare comandă scrisă în această fereastră trebuie urmată de apasarea tastei Enter pentru a fi executată de interpretorul de comenzi.

 
Te-a ajutat acest articol? da / nu
Detalii articol
ID articol: 19
Category: Sugestii
Data adăugării: 2011-11-02 13:11:04
Vizualizări: 3627
Rating (Voturi): Article rated 4.7/5.0 (13)

 
<< Înapoi

Powered by Help Desk Software HESK™

Home       Documente      Tehnologie - Facilitati      Contact